Waarom de meelworm een uitstekend vleesalternatief zal worden

14 september 2023

In een tijdperk waarin duurzaamheid en gezondheid steeds meer in de schijnwerpers staan, stijgt de populariteit van meelwormen snel als voedselbron. Meelwormen zijn niet langer enkel bestemd als voer voor vogels en reptielen. In 2018 heeft de Europese Unie het gebruik van insecten als voedingsbron voor mensen goedgekeurd, en sindsdien bevinden meelwormen zich op de weg naar serieuze erkenning als voedingsmiddel voor mensen. Wij geven drie redenen waarom de meelworm (op termijn) een uitstekend alternatief voor vlees zal worden.

1. Voedzaam

Meelwormen zitten boordevol voedingsstoffen. Ze staat bekend om hun hoge eiwitgehalte, maar onderschat ook de vezels en vetten in meelwormen niet. Gezonde, onverzadigde vetten welteverstaan – in tegenstelling tot een gemiddelde hamburger bij de snackbar. Bovendien zijn ze een goede bron van vitamine B12, ijzer en calcium. Dit maakt ze een voedzaam alternatief voor vlees. ”Een meelworm bevat zo’n 35% eiwit. Je kunt het verrijken tot 80% opneembaar eiwit, gelijkwaardig aan melkeiwit”, zo leerde Wim Soetendaal (CEO Star Food Holland) ons in een interview met Vakblad Voedingsindustrie.

2. Duurzaam

Terwijl de traditionele vleesproductie aanzienlijke hoeveelheden land, water en voer vereist, kunnen meelwormen efficiënt worden gekweekt met veel lagere ecologische kosten. Ze hebben aanzienlijk minder landoppervlak en water nodig, en hun voerbronnen zijn veel minder intensief. Bovendien stoten meelwormen minder broeikasgassen uit dan bijvoorbeeld koeien, die bekend staan om hun methaanproductie. Dit maakt meelwormen tot een milieuvriendelijk alternatief dat perfect past in de transitie naar duurzamere eiwitbronnen.

3. Veelzijdig

In mei 2021 gaf de Europese Commissie haar eerste goedkeuring aan een insectengebaseerd voedingsproduct, namelijk de gedroogde meelworm. Toch blijft het eten van een meelworm voor veel mensen een onsmakelijk idee. Maar hoe smaken meelwormen eigenlijk echt? Meelwormen hebben van nature een nootachtige smaak, maar zijn op veel manieren te bereiden. In 2022 verscheen in The Guardian een artikel over de invloed van de bereidingswijze van meelwormen op de smaak.

Onderzoekers van de Wonkwang Universiteit uit Zuid-Korea ontdekten dat het koken van meelwormen met suiker voor een vleesachtige smaak zorgt. Stoom je de meelwormen, dan smaakt het juist meer als mais en gooi je een meelworm in de frituurpan, dan gaat de smaak op die van een garnaal lijken. Voor ieder wat wils dus. Gelukkig maar, want smaken verschillen.

Wij hopen eind dit jaar onze insectenburgers te introduceren, zodat je in ieder geval één bereiding zelf kan proberen!